E+ BIOS
E+ BIOS

PROBLEMI KOD SKLADIŠTENJA KRUMPIRA

EU komisija zabranila je upotrebu sredstava protiv klijavosti gomolja na bazi klorprofama, na našem tržištu poznatijeg pod tvorničkim imenom Tuberite. Tuberite je inhibitor klica i herbicid koji se koristi u sprječavanju klijanja konzumnoga krumpira tijekom skladištenja. 8. listopada 2020. godine zadnji je rok potpune zabrane upotrebljavanja Tuberitea u skladištenju krumpira, do kada se sve postojeće količine trebaju potrošiti ili uništiti.

Pročitaj više
E+ BIOS

Idealni uvjeti skladištenja

Optimalna temperatura skladišnih prostora, između 3 i 5°C, sprječava klijanje i pojavu pretjerane slatkoće krumpira (prelazak škroba u šećer). Održavanje vlage (90-95%) sprječava dehidraciju gomolja i pojavu plijesni i gljivica. Upotreba zelenog svjetla u rasvjeti skladišnih prostora sprječava stvaranje solanina (alkaloid koji služi krumpiru za zaštitu od raznih štetnika) i klorofilikaciju (zelenilo gomolja). Osiguravanjem ovih uvjeta moguće je duže vrijeme zadržati svježinu, hrskavost te zdravstvenu ispravnost krumpira.

E+ BIOS

RASVJETA SKLADIŠNIH PROSTORA

Problem dnevnog (bijelog) svjetla u skladišnim prostorima
Provedene studije i ispitivanja pri skladištenju krumpira pokazuju kako dnevno (bijelo) svjetlo bitno smanjuje kvalitetu krumpira. Bijelo svjetlo sastoji se od svjetlosnih valova širokog raspona. Pojedinačni spektri dokazano su važni za rast biljaka. Treba izdvojiti crvene i plave spektralne komponente koje su posebno fotoaktivne i potiču rast i razvoj biljaka. Kod krumpira, pri bijelom svjetlu nastaju klorofil i solanin. Klorofil čini krumpir zelenim, a solanin krumpiru služi kao toksin za odbacivanje raznih štetnika. Solanin u normalnim koncentracijama nije štetan za ljude, ali dužim skladištenjem pri dnevnom svjetlu koncetracija tog toksina povećava se sve do vrijednosti kad krumpir postaje toksičan i neprikladan za ljudsku prehranu

RJEŠENJE LED tehnologija u rasvjeti

Kontrola emitirane svjetlosti (boja svjetlosti, izboj..), male dimenzije, optika (leće za usmjeravanje snopa svjetlosti), visoka efikasnost te izuzetno dugi vijek trajanja bez potrebe za održavanjem, dovele su današnja LED rasvjetna tijela na prvo mjesto, ispred visokotlačnih fluo i izbojnih svjetiljki.

E+ BIOS

E+ HB380G LED svjetiljka

U Odjelu razvoja, u ENERGY PLUS d.o.o., koristeći sve prednosti i mogućnosti LED rasvjete, razvijena je svjetiljka E+ HB380G koja radi u svjetlosnom spektru od 520 do 540nm koji ljudsko oko percipira kao zelenu boju.
Zašto baš zelena boja svjetlosti?
Istraživanjima i pokusima u samim skladištima krumpira, dokazano je kako krumpir skladišten u prostorima bez dnevnog (bijelog) svjetla, a osvijetljen samo svjetlošću zelenog spektra, ne razvija stvaranje solanina u gomolju, kao ni zelene boje u kori ploda. Krumpir osvijetljen dnevnom svjetlošću već nakon 3-4 dana počinje s klijanjem, a istovremeno se povećava i koncentracija solanina u plodu.

rezultati testiranja

U desetodnevnom testu skladištenja krumpira u prostorima osvijetljenim 24 sata na dan samo zelenim svjetlom iz LED svjetiljke E+ HB380G nije bilo pojave zelenila na kori, a ni povećanja koncentracije solanina.PDF TEHNIČKI LIST

E+ BIOS

E+ TRI-PROOF G LED svjetiljka

Linearna LED svjetiljka E TRI-PROOF G posebno je razvijena za potrebe skladištenja raznih poljoprivrednih proizvoda poput krumpira, luka i sličnih kultura koje zahtijevaju posebne uvjete skladi štenja. Konvencionalno skladište krumpira mora biti hladno, s odgovarajućom vlagom i osvjetljenjem. Poremećaji poput temperaturnih kolebanja i dnevnog svjetla dovode do klijanja i zelenila gomolja krumpira. E TRI-PROOF G rješenje je za problem osvjetljenja takvih skladišnih prostora.

rezultati testiranja

U desetodnevnom testu skladištenja krumpira u prostorima osvijetljenim 24 sata na dan samo zelenim svjetlom iz LED svjetiljke E+ TRI-PROOF G nije bilo pojave zelenila na kori, a ni povećanja koncentracije solanina.PDF TEHNIČKI LIST

Pošaljite upit

Molimo Vas da ispunite sva polja kako bismo mogli odgovoriti na Vaš upit!